Актуальність переходу на індивідуальне електроопалення системами «СОЛМА»

Актуальність переходу на індивідуальне електроопалення системами «СОЛМА»

Основні проблеми, які сьогодні виникають у держави в сфері (централізованого) опалення і гарячого водопостачання, є:

  • зношені основні фонди ТЕЦ, котелень і теплотрас, щорічні ремонти та підтримання яких вимагають мільярдів гривень, що витрачаються з державного та місцевих бюджетів;
  • низька енергоефективність застарілих систем опалення, що призводить до надмірних витрат енергоресурсів і, відповідно, коштів на опалення;
  • підвищені тарифи на тепло та газ, які призвели до необхідності дотації населенню з державного бюджету на десятки млрд. грн.;
  • суттєва залежність України від імпортних енергоносіїв, зокрема газу, що загрожує безпеці держави в цілому;

Тому, широкомасштабна та глибока модернізація теплопостачання житлового та соціально-побутового секторів є життєво необхідною для подальшої розбудови незалежної України.

         При виконанні такої модернізації найбільш доцільним є запровадження індивідуального електричного (водяного) опалення. 

3. Вибір/обгрунтування індивідуального опалення vs. централізованого

         3.1. Індивідуальне опалення позбавлене “вроджених” недоліків централізованого. Централізоване теплопостачання (коли тепло постачається споживачам від ТЕЦ або районних котелень в нашій країні виникло і отримало широке розповсюдження ще за радянських часів. І такий вид теплопостачання був обумовлений, в першу чергу, економічним устроєм з центральним планування та управлінням. Переваги і недоліки такої системи усім відомі.

         Величезний недолік централізованого теплопостачання – це теплотраси, велика їх протяжність, дорожнеча прокладання, величезні втрати тепла (на обігрів грунту та атмосфери), великі витрати на ремонт та утримання, та незручності для великої кількості споживачів у разі аварій.

         Індивідуальне опалення, коли джерело тепла – котел, обігрівач – розташован безпосередньо на об’єкті, повністю виключає такі втрати, і таким чином підвищує енергоефективність.

3.2. Сучасні ситеми централізованого теплопостачання, аби бути енерго-ефективними, мають бути доволі складними.

Наприклад:

Відповідно до директиви 2012/27 ЄС «Про енергоефективність» система централі­зо­ва­ного опалення вважається ефективною, якщо вона використовує 50% відновлюваної енергії, або 50% викидів тепла підприємств і побутових стоків, або 75% когенерації, або 50% комбінації перерахованих джерел.

Відповідно, впровадження таких систем потребує великих коштів, та створює суттєве навантаження на бюджет (власника) для утримання і поточного обслуговування.

4. Системи опалення з теплоносієм – водою

Мають суттєві переваги порівняно з безпосереднім обігрівом масляними, “керамічними”, повітряними і т.і. нагрівачами.

  А саме:

         4.1. Водяні системи забезпечують простий і природній спосіб поєднання з іншими джерелами тепла – газовими котлами, котлами на твердому чи рідкому паливі, сонячними колекторами, і, що дуже важливо, з акумуляторами тепла. Адже саме акумуляція (накопичення) тепла під час низького попиту на енергію (вночі, у вихідні…) і використання цього тепла у періоди пікових навантажень дозволяє суттєво економити кошти.

         4.2. Застосування нагрівачів води дозволяє змменшити витрати при модернізації існуючих систем, оскільки є можливість використовувати наявні тепломережі і радіатори опалення. Звичайно, якщо вони в належному технічному стані…  

         4.3. Більша безпечність, особливо для дитячих, освітніх закладів, адже у приміщення (де перебувають діти) подається відносно безпечний теплоносій з безпечною температурою, а не напруга ~220 В (діти інколи експерементують з розетками).

5. Переваги електричного опалення перед іншими видами

Електричне опалення має багато переваг перед іншими видами:

  • екологічність,
  • менша вартість будівництва,
  • безпечність,
  • економічність,
  • висока надійність та довговічність.

         5.1. Екологічність – електричне опалення не створює шкідливих викидів, на відміну від систем (теплогенераторів) на традиційних (газ, дрова, вугілля, мазут) та “альтернативних” видах палива (соломі, пелетах, брикетах…). Можна згадати приклад Ужгороду, що став першим містом в Україні, яке ще в 2011 році відмовилось від централізованого опалення і перейшло на індивідуальне  опалення дров’яними та подібними котлами. А вже в 2012 році, за даними Центральної геофізичної обсерваторії МНС, столиця Закарпаття виявилася на другому місці після Маріуполя за рівнем забруднення повітря в Україні. Повітря в місті, де немає великих промислових підприємств, виявилося брудніше, ніж в індустріальних Запоріжжі, Кривому Розі або Кременчуці.

         5.2. Електроопалення потребує найменших “інфраструктурних” витрат при будівництві об’єктів: не потрібно прокладати теплотраси, газові мережі,  склади для вугілля, дров, пелет, потрібно тільки підвести воду, каналізацію та електроенергію.

         5.3. Електричне опалення безпечніше за газове, хоч зрідка, але все ж таки де-інде трапляються вибухи побутового газу з дуже тяжкими наслідками.

         5.4. Застосування електричного опалення цілком Економічно доцільне – у порівнянні з централізованим або газовим.

Ще кілька років тому індивідуальні газові котли обходилися дешевше — ціна газу для населення була в три рази нижче в порівнянні з ціною для підприємств і теплокомуненерго. Газ для населення фактично дотувався з бюджету. З цим і пов’язана їх популярність. Зараз тарифи починають вирівнюватися. Як тільки тарифи зрівняються, газове опалення буде дорожчим за електричне.

         З урахуванням тарифів на електричне опалення, диференційованих по часових зонах (нічних) тарифів, та з використанням акумуляторів тепла електричне опалення може бути дешевшим від газового та центаралізованого у 1,5 … 2,5 рази.

Економічні переваги електричних систем опалення перед газовими та централізованими особливо суттєві у “міжсезоння”, тобто при не дуже сильних холодах і невеликих потребах в теплі – адже ККД газових котлів зменшується при малих навантаженнях, а прокачка гарячої води від ТЕЦ по теплотрасах при незначному відборі тепла споживачами взагалі суцільні втрати.

Тут слід зауважити, що за даними погодного моніторингу середня температура в опалювальному сезоні 2018-2019 (в Києві) склала +0,2оС.

         5.5. Електричні нагрівачі в цілому більш надійні і довговічні, ніж газові котли та котли на інших видах палива. Хоча слід зауважити, що котли з ТЕНами та електродні котли потребують регулярного обслуговування для підтримання працездатності та запобіганню втраті потужності.

6. Характеристики і переваги СОЛМА

         Враховуючи все вищенаведене, київська компанія ПрАТ «Компанія Росток» (колишнє промислове об’єднання «Точелектроприлад») силами власного колективу створила, розробила та налагодила серійне виробництво системи електроопалення СОЛМА (СОЛМА = система опалення локальна модкльна автоматизована)   

6.1. Надійність

Основними перевагами пристроїв СОЛМА є їх надзвичайна надійність та довговічність: гарантійний термін 10 років, строк експлуатації понад 30-ть років, відсутність необхідності технічного обслуговування нагрівача, стабільність потужності в процесі експлуатації. Ця система вільна від експлуатаційних недоліків, властивих газовим, теновим, електродним та іншим котлам.

Висока надійність та ефективність досягнуті завдяки інноваційній і простій конструкції (конструкція нагрівача визнана винаходом і захищена патентом), використанню надійних сучасних матеріалів, високій культурі виробництва та надзвичайно функціональній автоматиці.

У конструкції нагрівальних модулів CОЛМА поєднуються перевірені часом довговічні матеріали та інноваційні високотехнолічні рішення.

Теплообмінник з великою площею передачі тепла та основні елементи конструкції виготовлені з нержавіючої сталі.

Електрична ізоляція стрічкового резистивного нагрівального елементу оригінальної конструкції забезпечується сучасними інноваційними ізоляційними і термоінтерфейсними матеріалами, здатними працювати при підвищених температурах десятки років.

Теплові режими, що забезпечуються конструкцією нагрівальних модулів CОЛМА, гарантують дворазовий запас по параметрам ізоляції.

Висока надійність та ефективність СОЛМА підтверджена, окрім успішного застосування багатьма споживачами, власним 3-річним досвідом експлуатації цих систем для опалення виробничих та офісних приміщень компанії РОСТОК загальною площею більше 20 тис.кв.м.

6.2. Модульність, ступінчастість та компактність

Система CОЛМА складається з уніфікованих нагріваьних модулів. Модульність системи дозволяє найточнішим чином  пристосувати параметри системи опалення до потреб споживача і створювати з уніфікованих модулів  системи потужністю від 3 кВт до 500 кВт і більше, які найкращим чином відповідають потребам замовника.

Пристрої СОЛМА забезпечують до 5 ступенів потужности нагріву, що значно зменшує навантаження на електромережу. Тобто, коли ззовні прохолодно, а не холодно, при включенні нагріву буде споживатись всього 20% від максимальної потужності. При цьому сумарна витрата електроенергії за певний період часу точно відповідає тепловтратам приміщення за цей період і не залежить від потужності нагрівача.

Компактна конструкція нагрівачів СОЛМА дозволяє створювати теплопункти в невеликих (всього кілька м2) приміщеннях.

6.3. Безпечність

Пристрої СОЛМА повністю відповідають вимогам належних  стандартів з безпеки електричних нагрівальних присроїв, забезпечують безпеку та  надійний захист користувачів і сертифіковані в органах Держстандарту України.

Окрім безпечності самої конструкції терморегулятор СОЛМА забезпечує:

• захист від «сухого ходу»,

• захист від замерзання теплоносія,

•обмеження температури нагрітого теплоносія на безпечному рівні
• аварійне відключення нагрівача при нагріванні понад +850 С,

• захист від перевантаження і короткого замикання нагрівального елементу,

• захист від зменшенням протоку теплоносія, засмічення фільтра або нагрівача, перевищенням допустимих меж напруги живлення і т.і.

Безпрецедентна кількість рівнів захисту робить сис­тему CОЛМА однією з найбезпечніших на ринку.

СОЛМА відповідає всім нормам екологічної безпеки та електромагнітної сумісності і не забруднює навколишнє середовище шкідливими викидами.

6.4. Точність підтримання температури в приміщеннях

         Терморегулятор СОЛМА підтримує у приміщеннях задану температуру з точністю 1 градус. (Слід зауважити, що перегрів приміщення на 3 градуси збульшує витрати на 15%)

         Використання тижневого програмування опалення (наприклад, підтримання комфортної температури під час використання приміщень і зниження температури в інші періоди) дає додаткову економію до 20…30% вартості опалення.

         6.5. Недопущення перевантажень та перевищення лімітів потужності

         В автоматиці керування СОЛМА передбачена функція (укомплектування датчиків струму) контролю струму споживання об’єкта в цілому та виявлення увімкнення інших, окрім власне нагрівача, потужних споживачів. При цьому терморегулятор СОЛМА обмежує потужність нагріву і запобігає перевищенню ліміту потужності (та відключення чи штрафів). Обігрів приміщень не страждає, адже споживана електроенергія також підігріває приміщення.

6.6. Акумуляція тепла та можливість економії

за рахунок нічного тарифу

Найбільшу економічну ефективність система електричного опалення  має при застосуванні тарифів на електричне опалення (для населення), нічного тарифу (30…50% від денного) та використанні акумуляторів тепла для накопичення тепла вночі і обігріву цим теплом приміщень в періоди пікового споживання електроенергії (коли електроенергія найдорожча). Такий спосіб  вирівнює добові графіки навантаження електромереж.

Компанія РОСТОК виготовляє такі акумулюючі ємності та комплектує ними системи СОЛМА (відповідно до проектів).

6.7. Економічність

         За умови застосування багатотарифного обліку електроенергії та пільгових (нічних) тарифів (1,18 грн/кВт*рік), та використання акумуляторів тепла електричне опалення може бути дешевшим від газового та центаралізованого у 1,5 … 2,5 рази.

6.8. Керування системою опалення CОЛМА

здійснює мікропроцесорний контролер — терморегулятор, який реалізує широкий набір функцій і алгоритмів регулювання:

• підтримка заданої температури зворотного теплоносія з автоматичним визначенням гістерезису,

• обмеження температури нагрітого теплоносія на безпечному рівні,

• аварійне відключення нагрівача при нагріванні понад +850 С,

• підтримання температури в опалювальному приміщенні з точністю ±10 С,

• автоматичне відключення циркуляційного насоса при тривалій відсутності нагріву для збереження ресурсу насоса,

• запобігання заклинювання насоса при тривалому простої (влітку) шляхом періодичних короткочасних включень,

• захист від перевантаження і короткого замикання нагрівального елементу,

• захист від «сухого ходу»,

• захист від замерзання теплоносія,

• постійний контроль стану (моніторинг) нагрівального елементу і запобігання аварій, викликаних зменшенням протоку теплоносія, відкладенням накипу, засміченням фільтра або нагрівача, перевищенням допустимих меж напруги живлення,

• самодіагностика терморегулятора і нагрівального елементу з виявленням потенційно небезпечних станів системи опалення, відмов датчиків і мікропроцесорного контролера,

• управління багатоступінчатими  (до п’яти ступенів) нагрівачами,

• управління багатоконтурними (до трьох контурів) системами опалення,

• управління акумуляторами тепла,

• тижневе програмування опалення,

• обмін даними з системою управління більш високого рівня через вбудований порт передачі даних.

Таким чином, «Компанія РОСТОК» пропонує Автоматизовану модульну систему опалення CОЛМА, що має найвищу надійність і довговічність. «Компанія Росток» встановлює на системи CОЛМА найбільший в галузі гарантійний термін 10 років і термін експлуатації 30 років.

Система опалення CОЛМА є справжнім українським виробом дійсно європейської якості, який найкращим чином інтегрується в політику держави щодо зниження залежності від імпортних енергоносіїв і виключенню газу в якості джерела тепла, як в житловому, так і промисловому секторі.

Д.О. Байтлер

Оставить ответ

Відправити нам повідомлення
Згода на обробку персональних даних